Μια υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από «15 ή 20 χρόνια», δήλωσε την Κυριακή (22 Μαΐου) ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, ρίχνοντας παγωμένο νερό στις ελπίδες του Κιέβου για γρήγορη είσοδο στην Ένωση, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν λέτε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ σε έξι μήνες ή σε ένα ή δύο χρόνια, λέτε ψέματα», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο Radio J. «Είναι πιθανό σε 15 ή 20 χρόνια, χρειάζεται πολύς χρόνος».
«Δεν θέλω να προσφέρω στους Ουκρανούς ψευδαισθήσεις ή ψέματα», είπε, επαναλαμβάνοντας την προσφορά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία μιας πιο χαλαρής «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα μπορούσε να βοηθήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ νωρίτερα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε το Σάββατο «τέτοιους συμβιβασμούς» και επέμεινε στην άμεση έναρξη της διαδικασίας για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
Ωστόσο, ο Μπον δήλωσε ότι η πρόταση του Μακρόν δεν αποτελεί «εναλλακτική λύση για την ένταξη στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Δεν εμποδίζει την ένταξη αργότερα».
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μακρόν, «θα μπορούσε να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας της», είπε.
Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ συμμερίζονται τον σκεπτικισμό της Γαλλίας σχετικά με την ταχεία αποδοχή της αίτησης ένταξης της Ουκρανίας, ανησυχώντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας, τη μείωση της διαφθοράς και την υιοθέτηση εκτεταμένων οικονομικών και νομικών μεταρρυθμίσεων.
Την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «σύντομες διαδρομές» για την ένταξη και ότι η διαδικασία ένταξης «δεν είναι θέμα λίγων μηνών ή ετών».
Πολλοί δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του στις 24 Φεβρουαρίου ως απάντηση στις φιλοδυτικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας, αλλά ο Μπον απέρριψε κάθε κατηγορία στο Κίεβο.
«Το πρόσωπο που επεδίωξε αυτόν τον πόλεμο, ο επιτιθέμενος, είναι ο κ. Πούτιν», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 σε συνέντευξή του νωρίτερα την Κυριακή, ενώ επέμεινε ότι «η Ουκρανία είναι Ευρώπη».
Στόχος της ΕΕ είναι να «αποφύγει οποιαδήποτε ρωσική νίκη», είπε, προσθέτοντας: «Η υποστήριξή μας είναι νόμιμη. Αν η Ευρώπη έλεγε: «Προχωρήστε, η Ρωσία του κ. Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας».
Η πρωτοβουλία του Μακρόν για την «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.