Image default
EUROPE

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προειδοποιούν τη Ρωσία για νέα επιθετική στάση απέναντι στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποίησαν την Τρίτη (30 Νοεμβρίου) το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας πραγματοποιούν διήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα για να συζητήσουν τις προθέσεις της Μόσχας σε σχέση με τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα.

Δυναμιτίζοντας κι άλλο το κλίμα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου) κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της συνάντησης του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων «ασυνήθιστη» και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας θα προκαλέσει «μεγάλη ανησυχία» στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία «αναίτια και ανεξήγητη», καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να επιδείξει διαφάνεια και να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, υπαινισσόμενος ταυτόχρονα κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα εάν χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι προετοιμάζεται για επίθεση ως εμπρηστικές και δήλωσε ότι δεν απειλεί κανέναν και ότι υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφός της όπως επιθυμεί.

Κι ενώ οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στη Ρίγα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, σε ομιλία του σε φόρουμ στη Μόσχα, δήλωσε ότι η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτελεί κόκκινη γραμμή που ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί.

«Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους συστήματα κρούσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι 7-10 λεπτά και πέντε λεπτά σε περίπτωση ανάπτυξης υπερηχητικού όπλου – απλά φανταστείτε το», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η δημιουργία τέτοιων απειλών (στην Ουκρανία) θέτει κόκκινες γραμμές για εμάς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αναπτύσσει σημαντικές στρατιωτικές υποδομές κοντά στα ρωσικά σύνορα και δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει, εφόσον χρειαστεί, σε απειλές ενάντια στην ασφάλειά της που θα προέρχονται από δυτικές χώρες και την Ουκρανία.

Προειδοποίηση Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους τους με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσινγκτον πάνω στο ζήτημα.

«Οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας θα αποτελέσουν μεγάλη πηγή ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες (…), και οποιαδήποτε νέα επίθεση θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

«Θα διαβουλευτούμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες σχετικά με το αν υπάρχουν άλλα βήματα που πρέπει να λάβουμε ως συμμαχία για να ενισχύσουμε την άμυνά μας, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, να ενισχύσουμε την ικανότητά μας», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε επίσης στην φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στο Κίεβο, για την οποία είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος την είχε χαρακτηρίσει ως κάτι που θα ταίριαζε στη συνηθισμένη τακτική της Μόσχας για «δημιουργία πρόκλησης και χρήση της ως πρόσχημα για παρέμβαση».

Δίνοντας μια απάντηση στις ανησυχίες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με την ασφάλεια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την προσδοκία ότι η στρατιωτική στήριξη των χωρών αυτών θα ενισχυθεί.

Τις επόμενες δυο ημέρες, «οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουμε εάν υπάρχουν περαιτέρω βήματα που πρέπει να λάβουμε ως συμμαχία για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Related posts

Γιούνκερ: Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει στη Ρωσία

money

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς – Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG

money

Στο 6,5% έπεσε η ανεργία στην Κύπρο – ελαφρώς αυξητικοί και οι μισθοί

money

1,4 δισ. smartphones θα πωληθούν φέτος στην παγκόσμια αγορά

money

Μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης – Διοικητή ΤτΕ για το μέλλον του ασφαλιστικού

money

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 και επαναπροσδιορισμός της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την ψηφιακή εποχή

money