Image default
ECONOMY

Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνολογίες

Ημερίδα με θέμα: «Η Συμμετοχή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική ΕπανάστασηΣτρατηγικό όραμα και προγραμματισμός μετάβασης» πραγματοποίησε χθες ο τομέας Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τυπικά, επελέγη μία στιγμή που στην επικαιρότητα κυριαρχούν άλλα θέματα, ωστόσο με την κίνηση αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε “παρών” στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μεγάλο ζήτημα του μέλλοντος. Καλύπτοντας (και) το κενό της μη παρουσίας του στην αντίστοιχη, προ μηνός, πρωτοβουλία του ΣΕΒ όπου, όπως κατήγγειλε η Κουμουνδούρου, δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εκδήλωση του τομέα Οικονομίας (σ.σ. η πρώτη σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα) είχε ως στόχο την εμβάθυνση των αναλύσεων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την πυροδότηση του αναγκαίου διαλόγου στην κοινωνία, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, τα πανεπιστήμια και άλλους κλάδους.

Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν τα οφέλη που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και το πώς αυτές επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία – με δεδομένη την ύπαρξη και υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής – αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν από μέρους της Πολιτείας οι απαραίτητες πρόνοιες για τη συμμετοχή όλων των κλάδων και όλων των επιχειρήσεων (κάθε μεγέθους) στη νέα εποχή αλλά και για την προστασία του εργατικού δυναμικού.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

-Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε ότι «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Στην προκειμένη περίπτωση, η προσαρμογή είναι μονόδρομος, αρκεί να επιτευχθεί με την ενθάρρυνση κατάλληλων επενδύσεων, με την ενίσχυση της καινοτομίας και παράλληλα με την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό».

-Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αφού ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αποτελέσουν μήτρα συγκλίσεων και όχι νέων κρίσεων», τόνισε πως σε σχέση με τις θέσεις εργασίας προκύπτει ένα μείζον ζήτημα και μία τεράστια ανάγκη για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών.

«Αν αγκαλιάσουμε την αντίληψη που λέει ότι η Πολιτεία δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα, απλά θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ενός φαινομένου, αυτό της απώλειας των θέσεων εργασίας, το οποίο θα είναι οδυνηρό για τις κοινωνίες μας στο μέλλον», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Η υποχρέωση της Πολιτείας είναι διττή. Αφενός να αποφύγει το βαρύ κοινωνικό κόστος της πλημμελούς ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών ή της διάχυσής τους με τρόπο μη ισότιμο και άδικο, και αφετέρου να αναπτύξει το κατάλληλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο δεν θα επιτρέψει, τα συγκλονιστικά βήματα που κάνουμε ως ανθρωπότητα στην τεχνολογία να γίνουν βήματα κοινωνικής οπισθοδρόμησης».

-Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη καινοτομίας χωρίς ουσιαστική υποβοήθηση από την Πολιτεία”. Για να προσθέσει: “Δεν πρέπει να μείνουμε μονάχα στον αναγκαίο θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους. Στην προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας έχει σημασία να εξειδικεύσουμε την προσπάθειά μας στην μετεξέλιξη κλάδων, που είναι ήδη αναπτυγμένοι και εμπορεύσιμοι ώστε να μεταβούν στη νέα οικονομία της γνώσης με καλύτερες προϋποθέσεις και με δυνατότητα να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Μία τέτοια στρατηγική επιλογή θα δώσει άμεσα αποτελέσματα και θα αποτελέσει το βήμα ώστε η Ελλάδα να μην χάσει μία ακόμα ευκαιρία».

-Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Βαΐτσος, παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης, τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ε.Ε., με ειδικές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά και την «ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση των εργαζομένων στην ποιοτική επιμόρφωση με στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την επίτευξη μιας διατηρήσιμης μακροοικονομικής μεγέθυνσης».

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνεπάγεται τον πολλαπλασιασμό νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, δίνοντας ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρείες με πολύ λιγότερους πόρους να αμφισβητήσουν με επιτυχία καθιερωμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις. Αυτό συνιστά ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για την Ελλάδα και μπορεί να της επιτρέψει, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, να κάνει το “άλμα προς τα εμπρός”», σημείωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης.

-Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχάνων για την Ανάπτυξη Κώστας Θέος, τόνισε ότι «Χωρίς την ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν διακυβεύεται μόνο η συμμετοχή μας στις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και δεν εξασφαλίζονται προοπτικές καριέρας για τους νέους, δεν αντιστρέφεται το brain drain, δεν διασφαλίζεται μακροπρόθεσμη η δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, δεν διασφαλίζεται ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι διατηρήσιμη».

-Ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός, εξήγησε ότι «ο δρόμος θα είναι δύσβατος γιατί το σημείο εκκίνησης είναι αρνητικό, μετά τη βαθιά ύφεση, την όξυνση των ανισοτήτων και με δεδομένη τη δομή της οικονομίας, ιδιαίτερα της μεταποίησης, η οποία, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις έχει παραμείνει παραδοσιακή, συχνά μέχρι και οπισθοδρομική. Η οικονομία της γνώσης απαιτεί τη δημιουργία ενός συστήματος καινοτομίας με έμφαση στις αλληλεπιδράσεις των επιχειρήσεων με ένα κράτος ενεργητικό και μεταρρυθμιστικό, που θα επενδύει κατά προτεραιότητα στην παραγωγή και τη διάχυση της γνώσης».

-«Παράλληλα, με τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις συγκριτικά μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και εθνικές αλυσίδες αξίας και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να θέσουμε την ανάσχεση του brain drain ως εθνικό στόχο», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

-Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας ΑΕ Νίκος Στουπής, μιλώντας για τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, παρουσίασε το πως η ευφυής γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του κλάδου αλλά και συνολικά της οικονομίας. 

Όπως ανέφερε, «το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για την 4η Γεωργική Επανάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη εγκατάλειψη της γεωργίας, στη διόγκωση της ανεργίας, στην όξυνση των ανισοτήτων, στη διεύρυνση του περιθωρίου. Η προοδευτική παράταξη με κορμό την Αριστερά οφείλει να προβληματιστεί για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται στη συνεχή εκπαίδευση-επανεκπαίδευση του εργατο-αγροτικού δυναμικού με στόχο στη σταδιακή μείωση των ωρών εργασίας και στην αύξηση του ελευθέρου χρόνου τους, στην αύξηση των απολαβών – αμοιβών τους, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στη ισοτιμία κοινωνικών δικαιωμάτων».

-Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφαλάς, μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία. «Αναγορεύοντας την “Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 4.0”, σε εθνική δέσμευση θα καταφέρουμε την υλοποίησή της ανεξάρτητα από εκλογικούς κύκλους και κυβερνητικές αλλαγές, με προβλεψιμότητα σε ένα κράτος με συνέχεια, συνέπεια, ασφάλεια δικαίου και κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Related posts

Ποιοι παράγοντες κρίνουν την τύχη του κατώτατου μισθού

money

Ποιες αλλαγές έφερε η πανδημία στις καταναλωτικές συμπεριφορές

money

ΥΠΕΝ: Μειώθηκαν τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

money

Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές στο lockdown

money

Πρώτη η Περιφέρεια Αττικής στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

money

Υπ. Οικονομίας: Αποδείχτηκε ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας

money