Image default
EUROPE

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απέρριψαν τη Δευτέρα (25 Οκτωβρίου) την υπό γαλλική ηγεσία πρόταση για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών χονδρεμπορικών αγορών ενέργειας, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Οι εννέα χώρες – Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Κάτω Χώρες – υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αλλά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απέχει από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας.

«Η αύξηση των τιμών έχει παγκόσμιες αιτίες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί προτού παρέμβουμε στον σχεδιασμό των εσωτερικών αγορών ενέργειας», ανέφεραν οι εννέα σε κοινή δήλωση.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, μια ad hoc μεταρρύθμιση της αγοράς χονδρικής», αναφέρει η δήλωση. “Αυτό δεν θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση της τρέχουσας αύξησης των τιμών ενέργειας που συνδέονται με τις αγορές ορυκτών καυσίμων”, προσθέτουν.

Αντ’ αυτού, η ομάδα πιέζει για περαιτέρω ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών της ΕΕ και για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την επίτευξη διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% έως το 2030.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα (26 Οκτωβρίου) εκτάκτως στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “εργαλειοθήκη” για την αντιμετώπισή τους.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όπου οι ηγέτες της Ένωσης συζήτησαν το θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου, θεωρώντας άδικη για τους καταναλωτές τη διαφορά μεταξύ αυτών που πρέπει να πληρώσουν σε σύγκριση με το “εξαιρετικά χαμηλό κόστος” της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν ότι το σύστημα τιμολόγησης της ΕΕ δίνει στο φυσικό αέριο δυσανάλογη επιρροή στον καθορισμό των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας τις υψηλότερα τους τελευταίους μήνες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο Le Maire απηύθυνε έκκληση στο μπλοκ να επανεξετάσει από την αρχή έως το τέλος τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνοντας τους ισχύοντες κανόνες της “παρωχημένους”.

Ωστόσο, χωρίς να κατονομάσουν το Παρίσι, οι εννέα δήλωσαν ότι “δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα μια ad hoc μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ενέργειας”.

Οι εννέα δήλωσαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων πηγών καυσίμων συμβάλλει “στην καινοτομία, την ασφάλεια του εφοδιασμού και είναι συνεπώς βασικό στοιχείο για τη διευκόλυνση της μετάβασης” προς τις εκπομπές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας “λειτουργεί καλά εδώ και 20 χρόνια με πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές… Η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε εμπιστοσύνη σε αυτή την αγορά”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλωντ Τερμς.

Παρόλο που το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο καθορίζουν τις τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή μπορούν να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούν στις αιχμές της ζήτησης.

«Αν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές, αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα αποσύνδεσης των τιμών εντός της αγοράς, επειδή έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Εσθονία στις 5 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή είναι απρόθυμη να συζητήσει εκ νέου τις οδηγίες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναθεωρήθηκαν πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Αντίθετα, πρότεινε την εμβάθυνση της διασυνοριακής περιφερειακής συνεργασίας στις αγορές λιανικής πώλησης ενέργειας και την έναρξη μελέτης για τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρεις παρατάξεις

Η συζήτηση για τις τιμές της ενέργειας χωρίζει τις χώρες της ΕΕ σε τρεις παρατάξεις: εκείνες που θέλουν να συνεχίσουν με το σημερινό σύστημα και να στηρίξουν εν τω μεταξύ τα ευάλωτα νοικοκυριά, εκείνες που επιθυμούν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και εκείνες που κατηγορούν την αγορά εκπομπών αερίων και τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ.

Εν όψει της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μια ομάδα κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται κυρίως από τον άνθρακα κατηγόρησαν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα ότι ανεβάζουν την τιμή της ενέργειας.

Ωστόσο, οι εννέα χώρες της ΕΕ απέρριψαν και αυτές τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και η ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το κλειδί για την άμβλυνση του σοκ των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Μια καλά οργανωμένη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι η αιτία, αλλά μέρος της λύσης για να διατηρηθούν οι τιμές προσιτές και προβλέψιμες», επιμένει η ομάδα.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θέλει να εξετάσει πιθανή αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά και χειραγώγηση της αγοράς.

Προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση αφού οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 200% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε αύξηση και τις τιμές λιανικής.

Related posts

Η Αγία Σοφία στην Κύπρο: όταν οι Ευρωκράτες καταστρέφουν την Ευρώπη

money

Απρόσμενη άνοδος της ανεργίας στην Ισπανία για το β’ τρίμηνο του 2020

money

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης αποστασιοποιείται από έκθεση εμπειρογνωμόνων που αθωώνει τον Κουρτς

money

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ για τη νίκη της ΝΔ

money

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου

money

Ο Κόντε καλεί σε επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της Ιταλίας

money