Image default
BANKS

Ελβετός τραπεζίτης το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Νίκα-Λαβίδα

-

Ένας μυστηριώδης Ελβετός trader μπορεί να παρέχει μια σύνδεση μεταξύ του σκανδάλου «insider-trading» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και των φαινομενικά ανεξάρτητων ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Ενώ οι περιπτώσεις στη Νέα Υόρκη αφορούν τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs Group Inc., τον Έλληνα επιχειρηματία Γιώργο Νίκα και έναν γνωστό παίκτη του πόκερ, διάφορα κατηγορητήρια αναφέρουν και έναν ανώνυμο Ελβετό trader. Τα κατηγορητήρια χρησιμοποιούν διαφορετικές κωδικές ονομασίες και δεν είναι σαφές εάν οι αναφορές αφορούν το ίδιο άτομο, αλλά ο trader περιγράφεται με παρόμοιους όρους σε όλες τις αναφορές.
Ένας trader με έδρα τη Γενεύη, που ονομάζεται Marc Demane-Debih, συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία για μια χρηματιστηριακή απάτη με αίτημα από τις ΗΠΑ και εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάιο, δήλωσε εκπρόσωπος ενός δικαστηρίου στο Βελιγράδι. Το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα κατηγορητήρια και δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα δημόσιο δικαστήριο ή καταλόγους φυλακών, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να συνεργάζεται με τις αρχές.
Ωστόσο, συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Demane-Debih τον συνδέουν με το σκάνδαλο των ΗΠΑ, αλλά και με μερικούς ανθρώπους σε ένα φερόμενο δίκτυο συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών στη Γαλλία. Τουλάχιστον ένα πρόσωπο που κατηγορήθηκε στη Γαλλία ήταν σε επαφή με τον Walid Choucair, που βρέθηκε ένοχος για συναλλαγές σε εμπιστευτικές πληροφορίες στο Λονδίνο τον Ιούνιο. Ο Choucair, με τη σειρά του, είναι ένας από τους πολλούς traders του Λονδίνου που κινούνται στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους με τον Joseph El-Khouri, τον trader και παίκτη του πόκερ κατηγορούμενος στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.«Δίκτυο από Insiders»
Τα κατηγορητήρια παρέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία ενός μεγάλου δικτύου από traders σε δύο ηπείρους που καλλιεργούσαν δεσμούς με τραπεζίτες και φέρονται να έβαζαν στοιχήματα βασισμένα σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτούς και μοιραζόντουσαν συμβουλές σε προσωπικές συναντήσεις ή σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Signal ή το WhatsApp. Τα μέλη του κυκλώματος συχνά παρείχαν πληροφορίες στους δημοσιογράφους με την ελπίδα να επηρεάσουν τις μετοχές στις οποίες πόνταραν.
Πολλοί από τους Ευρωπαίους traders σύχναζαν μαζί σε κλαμπ στην γοητευτική γειτονιά Mayfair του Λονδίνου ή σε πάρτι με γιοτ που αποβιβάζονται στο Μονακό το καλοκαίρι.
«Αυτό το είδος εμπιστευτικού κυκλώματος, το οποίο όλοι υποψιαζόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί», δήλωσε ο Jean-Philippe Pons-Henry, δικηγόρος στο Παίσι που δούλευε για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας.
Ο Demane-Debih συνδέεται με τουλάχιστον δύο άλλους traders με έδρα τη Γενεύη, οι οποίοι είναι ύποπτοι για διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Τα έγγραφα του δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον συνδέουν με τον Lucien Selce και έχει δεσμούς με τον Alexis Kuperfis, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι Selce και Kuperfis είναι μεταξύ επτά ατόμων που κατηγορούνται στη Γαλλία για συμμετοχή στο κύκλωμα που διακινούσε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εξαγορά του αμερικανικού παραγωγού χημικών Airgas Inc. από τη γαλλική εταιρεία Air Liquide SA το 2015. Οι άνδρες αμφισβήτησαν τις κατηγορίες και δεν έχει οριστεί καμία δίκη.
Εκτός από τη γνωριμία με τους Selce και Kuperfis, ο Demane-Debih γνωρίζει επίσης τον trader Eaitisham «Shami» Ahmed που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με έγγραφα σε δικαστική υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον Ahmed επιβλήθηκε πρόστιμο για insider trading στη Γαλλία το περασμένο έτος.

The post Ελβετός τραπεζίτης το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Νίκα-Λαβίδα appeared first on BANKSNEWS.GR.

Related posts

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες από JP Morgan, Citi, Moody’s και Deutsche Bank

money

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρικτής διεθνούς διαγωνισμού ελαιόλαδου

money

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

money

Ενωση Τραπεζών: Δημιουργήσαμε μαξιλάρι ρευστότητας 5 δισ. ευρώ

money

Πιστωτικά θετική η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank Romania

money

Καταθετικά προϊόντα μέσω διεθνούς deposit marketplace από την Praxia Bank

money