23.7 C
Athens
September 22, 2020
Image default
ECONOMY

Εκρηξη ανεργίας φοβάται η ΓΣΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η ΓΣΕΕ μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο δραματικής αύξησης της ανεργίας τους επόμενους μήνες. Στην… όχι και τόσο καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Συνομοσπονδίας που δεν δόθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά στην Αθήνα, δύο ημέρες μετά, ελέω κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός στις εξαγγελίες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς διέβλεψε μια ενδεχόμενη απαξίωση του ΟΑΕΔ που θα οδηγήσει την διαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ενστάσεις, και μάλιστα ισχυρότατες εκφράστηκαν και για το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για την πρόσληψη 100.000 θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία και ο κόστος της εργασίας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, έχει ανάγκη από στήριξη των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο επιστημονικές συνεργάτης της Συνομοσπονδίας Γιώργος Αργείτης υπάρχει και η κρυφή ανεργία των χιλιάδων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και οι οποίοι μετά από 3 μήνες εκτός εργασίας και με μειωμένο μισθό κατά 50%, μεταφέρονται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, αλλοιώνοντας το πραγματικό ποσοστό. Το οποίο, εάν στο τέλος του έτους είναι πολύ υψηλό, ενδεχομένως να ακυρώσει στην πράξη όλα τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ΓΣΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τα εργασιακά, προειδοποιώντας πως «οτιδήποτε μπορεί να κερδηθεί στην οικονομία, μπορεί να χαθεί στο πολλαπλάσιο εξαιτίας των προβλημάτων στην αγορά εργασίας». Παράλληλα βέβαια, ζήτησε να στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η ΓΣΕΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τη πορεία της οικονομίας το 2021. Όσο για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές, με τον κ. Παναγόπουλο να κάνει λόγο για «ουρές των μνημονιακών μέτρων» όπως:

  • Η αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία (σήμερα είναι 150 στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, ενώ περιορίζονται στις 30 στη βιομηχανία).
  • Η μείωση του κόστους των υπερωριών.
  • Η περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
  • Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, χωρίς να έχουν προσδιορίσει οι δικλείδες ασφαλείας για τον εργαζόμενο, καθώς και
  • Οι νέες παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικάτων.

Related posts

Τηλεδιάσκεψη Αχτσιόγλου, Παππά με εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης

money

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Στις 24 Μαΐου η πληρωμή

money

Στο 16,6% υποχώρησε η ανεργία τον Οκτώβριο

money

Τσίπρας: Καταστροφική η απόφαση για δωμάτια καραντίνας στα ξενοδοχεία

money

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

money

Ουραγός η Ελλάδα στις επενδύσεις παγίων

money