Image default
POLITICS

«Γεμάτο» το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έως το τέλος του έτους, τα ορόσημα της νέας κυβέρνησης

Σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες – ορόσημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τις πρώτες του δηλώσεις στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τις εθνικές εκλογές.

Μέσα την ορκωμοσία του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης, που έγιναν την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η ορκωμοσία της νέας Βουλής αλλά και η εκλογή του νέου Προέδρου του Σώματος, του κ. Κώστα Τασούλα.

Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και αμέσως μετά θα κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του κράτους, και θα περιλαμβάνει ρύθμιση και για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ το δεύτερο θα είναι το φορολογικό, με έμφαση στις φοροελαφρύνσεις.

Τον Αύγουστο, που το Κοινοβούλιο θα είναι, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, κλειστό, η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί από δύο οίκους, ενώ ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα φορτωμένος. Εκτός από τις συνεδριάσεις EuroWorking Group και Eurogroup, η ατζέντα περιλαμβάνει και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και το πρώτο «στίγμα προθέσεων» της κυβέρνησής του.

Το πλούσιο πολιτικό, πολιτειακό και κοινοβουλευτικό πρόγραμμα κλείνει στα τέλη του έτους με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες- κλειδιά:

17 Ιουλίου πρωί: Ορκίζονται οι εκλεγέντες βουλευτές της 7ης Ιουλίου στο Κοινοβούλιο.

17 Ιουλίου βράδυ: Ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, όπου θα υπάρχει και η πρώτη άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

18 Ιουλίου: Η νέα Βουλή εκλέγει τον Κώστα Τασούλα στη θέση του Προέδρου του Σώματος

20 έως 22 Ιουλίου: Ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τοποθέτηση επί τούτου όλων των πολιτικών αρχηγών, των υπουργών και αρκετών βουλευτών από όλα τα κόμματα και ακολούθως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

23 Ιουλίου: Κατατίθεται το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά το κράτος. Θα περιλαμβάνει ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο

30 Ιουλίου: Κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα περιλαμβάνει μια σειρά ελαφρύνσεων και θα δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά.

2 Αυγούστου: Αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch Ratings.

9 – 22 Αυγούστου: Η Βουλή θα είναι παραδοσιακά κλειστή

23 Αυγούστου: Αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody’s αυτή τη φορά.

3 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάζει το EuroWorking Group όπου θα υπάρχει και η πρώτη επαφή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους ομολόγους.

Αρχές Σεπτεμβρίου: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

7 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

8 Σεπτεμβρίου: Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.

13 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι όπου θα συζητηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα Σεπτεμβρίου: Ξεκινά στο Κοινοβούλιο η Συνταγματική Αναθεώρηση με συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Βουλή.

Τέλη του έτους: Εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Related posts

Τσίπρας: Ενδυναμώνεται η ειρήνη από τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

money

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Κυριακή στην Ελλάδα θα συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή

money

Τα νέα ονόματα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές 2019

money

Ευρωεκλογές 2019: Ο υποψήφιος με το φτυάρι που υπόσχεται ότι «αυτήν την Ευρώπη θα τη θάψω»

money

Κουμουτσάκος: Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά

money

Πέτσας για Τσίπρα: Κάθε φορά που εμφανίζεται, υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν

money