Image default
TOP NEWS

Βόμβα στο ασφαλιστικό βάζει πάλι έκθεση της Κομισιόν

Τις δραματικές συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος που μαστίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο καθιστώντας την παράλληλα και γηράσκουσα, περιγράφει η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για το δημογραφικό.

Σύμφωνα με αυτήν, στην Ελλάδα του 2070, λιγότεροι από 2 εργαζόμενοι θα αντιστοιχούν σε κάθε έναν ηλικιωμένο άνω των 65 ετών. Την ίδια στιγμή, οι γεννήσεις περιορίζονται δραστικά, οι νέοι μειώνονται και η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα, με αποτέλεσμα και το ασφαλιστικό της σύστημα να καθίσταται μετέωρο.

Η πρώτη έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις επιπτώσεις των δημογραφικών αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκει τη χώρα μας με πληθυσμό που δεν ξεπερνά το 2,4% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 10,7 εκατομμύρια άτομα, με το ποσοστό γονιμότητας να παραμένει δε, κάτω από το 1,5, κάτι που σημαίνει ότι οι θάνατοι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων.

Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων βρίσκεται στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ, η κατά κεφαλή κατανάλωση στο 78% και η πυκνότητα στα 83 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η έκθεση παρουσιάζει τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης – από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έως τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, τις γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και την αυξανόμενη αστικοποίηση. Καταδεικνύει επίσης τη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό – το οποίο αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4 % του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070. Και αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, την απασχόληση, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση δείχνει ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται αλλά και γερνά επικίνδυνα. Από 10,7 εκατομμύρια άτομα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2019, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2070 στα 8,5 εκατ. άτομα.

Σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση, εκτιμάται ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως 69 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070. Στον αντίποδα, οι ομάδες ατόμων ηλικίας από τα 70 ως τα 80 θα διπλασιαστούν. Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000), και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2070 θα είναι τα 86 έτη για τους άνδρες και 91 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 81,9 και 65,4 αντίστοιχα στο σύνολο (84,4 και 65,9 για τις γυναίκες και 79,3 και 65 για τους άνδρες. Η διάμεση ηλικία αυξάνεται από 45 έτη σήμερα σε 52 έτη το 2070.

Ακόμη πιο τρομακτική είναι η αύξηση του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων, δείκτης που δείχνει πόσοι ενεργά οικονομικοί πολίτες, σε ηλικία παραγωγική, αντιστοιχούν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Έτσι, ενώ σήμερα, περίπου 4 ηλικιωμένοι αντιστοιχούν σε 10 εργαζόμενους ή για την ακρίβεια σε 10 άτομα που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας (μεταξύ 20-64 ετών), ο δείκτης αυτός θα αντιστραφεί το 2070 και πλέον, σχεδόν 7 ηλικιωμένοι θα αντιστοιχούν σε 10 νεότερους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, για παράδειγμα για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει αναδιανεμητικό, ότι για την πληρωμή των συντάξεων ενός ηλικιωμένου θα υπάρχουν λιγότεροι από 2 σε ηλικία εργασίας, για να συνεισφέρουν. Με βάση τα αναλογιστικά μοντέλα της κοινωνικής ασφάλισης, για να είναι ένα σύστημα βιώσιμο, απαιτούνται 4 εργαζόμενοι για κάθε έναν συνταξιούχο και τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι η σχέση τείνει στο ένα προς ένα…

Αντίστοιχη βέβαια είναι και η γενική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου αυξάνεται εδώ και χρόνια και προβλέπεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό για άλλες δύο δεκαετίες. Η μέση ηλικία μπορεί να φτάσει τα 49 το 2070 – περίπου πέντε χρόνια περισσότερα από σήμερα.

Μέχρι το 2070, το 30% των ανθρώπων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, από περίπου 20% σήμερα. Μάλιστα, από το 2019 έως το 2070, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί σε 13%.

Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) προβλέπεται να μειωθεί από το 59% του συνολικού πληθυσμού που ήταν το 2019, στο 51% το 2070. Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των παιδιών και των νέων (ηλικίας 0-19) προβλέπεται να μειωθεί κατά 12,6 εκατομμύρια.

Related posts

Τα σενάρια που εξασφαλίζουν αυτοδυναμία στη ΝΔ

NEWSROOM

Ευρωπαϊκή μάχη κατά των fake news: Τα επόμενα βήματα

money

Αυτή είναι οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας

NEWSROOM

Η οξεία ανάγκη για πραγματικά καινοτομική και αποτελεσματική επιχειρηματικότητα στην σημερινή Ελλάδα

NEWSROOM

Η ΕΚΤ θα υλοποιήσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων χωρίς την Bundesbank

money

Ενεργειακή πολιτική, ενεργειακή κρίση και ενεργειακή ασφάλεια

NEWSROOM